NOORD-HOLLAND - De marathonschaatsers krijgen in het seizoen 2024-2025 te maken met een mooie nieuwe uitdaging op de kalender: De Vier van Noord-Holland.


De schaatsers van de lange adem kunnen van 12 tot en met 15 december 2024 4 dagen achter elkaar aan de bak op 4 ijsbanen in Noord-Holland. Daarnaast wordt in samenwerking met lokale verenigingen een afwisselend breedtesportprogramma ontwikkeld. Naast de KNSB is de provincie Noord-Holland initiatiefnemer van dit nieuwe schaatsevenement.


4 dagen knallen

De Vier van Noord-Holland is een heroïsch concept voor de marathonsport. De rijders worden tot het uiterste uitgedaagd om op 4 opeenvolgende dagen een marathon te schaatsen. Dit evenement wordt gehouden op de ijsbanen van Alkmaar, Hoorn, Haarlem en Amsterdam. De rijders van de Topdivisie Vrouwen en Mannen doen mee. Het exacte wedstrijdschema wordt de komende weken bekend.

Schaatsprogramma voor jeugd

Naast de schaatsmarathon is er op de ijsbanen ook een schaatsprogramma voor jeugd en families. De KNSB is samen met de betrokken ijsbanen en verenigingen bezig om de invulling van deze activiteiten verder vorm te geven binnen De Vier van Noord-Holland.

Schaatskoorts

De KNSB en de provincie Noord-Holland hebben de intentie om van De Vier van Noord-Holland een jaarlijks terugkerend schaatsspektakel te maken. Jeroen Olthof, gedeputeerde Sport en Sponsoring provincie Noord-Holland: ”Wij zijn ontzettend blij dat de KNSB de handschoen oppakt en een uniek evenement in onze provincie wil organiseren. Noord-Holland is de enige provincie met 4 400-meter kunstijsbanen. De liefde voor het schaatsen zit een beetje in onze genen. Wij willen dat iedereen kan ervaren dat schaatsen een ontzettend leuke sport is en dat iedereen het kan!”

Sponsors

De Vier van Noord-Holland wordt naast de provincie Noord-Holland mede mogelijk gemaakt door de Staatsloterij, Unox en DekaMarkt. Waar de eerste 2 bekenden zijn in het schaatsen, is de supermarkt een nieuwe toetreder. DekaMarkt heeft 104 vestigingen in verschillende provincies en meerdere vestigingen in de gemeenten waar de marathonwedstrijden worden gehouden. In Alkmaar levert ook het plaatselijke Victoriefonds een bijdrage aan De Vier van Noord-Holland.

Met De Vier van Noord-Holland wordt een oude traditie van meerdere marathons achter elkaar weer in ere hersteld. Nieuw is de koppeling van topsport met breedtesport, een grote wens van de KNSB en de provincie Noord-Holland.