HAARLEM - Voorzitter van het ‘College voor de Rechten van de Mens’, theologe en programmamaker Jacobine Geel spreekt op 21 september de Willem Arondéuslezing uit in De Grote kerk in Haarlem. Iedereen is welkom bij de lezing.


Jacobine Geel zal bij de lezing ingaan op de actualiteit afgezet tegen het leven van Willem Arondéus, vanuit haar rol als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.

Aanmelden voor de lezing in De Grote kerk in Haarlem

Aanmelden voor het bijwonen van de Willem Arondéuslezing op woensdag 21 september kan via het aanmeldformulier. Aan de toegang zijn geen kosten verbonden. De lezing vindt plaats in De Grote of St. Bavokerk in Haarlem aan de Grote Markt 22 in Haarlem. Start om 20.00 uur, einde 21.30 uur. De kerk gaat open om 19.15 uur. Na de lezing is er gelegenheid om na te praten. Iedereen kan de lezing ook online volgen via de tv-zender Haarlem105. Voor kijkers met een auditieve beperking wordt uitgezonde lezing vertaald door een gebarentolk.

Jacobine Geel

Jacobine Geel is voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. Ze is theologe en bekend als programmamaker en tv-presentator over onderwerpen op het snijvlak van samenleving, cultuur, levensbeschouwing en politiek, waarbij de waardigheid van mensen en hun rechten een rode draad vormen. Geel was eerder onder andere bestuursvoorzitter van de Nederlandse GGZ. Ze schrijft regelmatig artikelen voor dagbladen en tijdschriften en heeft enkele vertalingen en boeken op haar naam staan. Daarnaast preekt zij 1 keer per maand als dominee in de oecumenische gemeente Kortenhoef.

Vrijheid

Provinciale Staten van Noord-Holland houden de Willem Arondéuslezing voor de 17e keer. Dat doen zij traditioneel rond 5 mei. Dit jaar is de lezing vanwege corona verplaatst naar september. Provinciale Staten vragen sinds 2005 jaarlijks iemand uit de wereld van kunst, wetenschap of religie om de Arondéuslezing uit te spreken, als eerbetoon aan verzetsstrijder Willem Arondéus. Het thema van de lezing is ‘vrijheid’ of ‘de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent’. Eerder werd de Arondéuslezing uitgesproken door onder meer Frans Timmermans, Désanne van Brederode, Gerard Spong, Eric Corton, Peter van Uhm en Nazmiye Oral.

Willem Arondéus

Verzetsman en kunstenaar Willem Arondéus (1894-1943) was 1 van de leiders van de verzetsgroep die in 1943 een aanslag pleegde op het Amsterdams bevolkingsregister, waardoor ze het de bezetter moeilijk maakten om Joodse inwoners op te sporen. Arondéus werd samen met de andere leden van de groep opgepakt. Ze werden allemaal geëxecuteerd door de bezetter. Willem Arondéus ligt begraven op de Erebegraafplaats in Bloemendaal. Hij was een moedig en eigenzinnig mens en kwam al op jonge leeftijd openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Begin vorige eeuw was dat ongewoon. In het online magazine &Holland is een uitgebreid verhaal over de Willem Arondéuslezing gepubliceerd.