Nog een paar weken en dan vindt op 5 mei Bevrijdingspop plaats in de voortuin van het provinciehuis, de Haarlemmerhout in Haarlem. Met 150.000 bezoekers is dit is een van de grootste -gratis toegankelijke- bevrijdingsfestival van Nederland.
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk steekt ook dit jaar het bevrijdingsvuur op Bevrijdingspop samen met verschilmakers uit de regio aan. Arthur van Dijk: "Dit jaar markeert een bijzonder moment in de geschiedenis, namelijk de viering van 80 jaar vrijheid. In tijden van onzekerheid en verandering is het essentieel om de boodschap van vrijheid en democratie actief te blijven uitdragen. Wat ooit vanzelfsprekend leek, wordt nu niet altijd meer gegarandeerd. Dit gratis toegankelijke festival biedt een kans voor iedereen om niet alleen te genieten van muziek, maar ook stil te staan en in gesprek te gaan over hoe we als samenleving onze vrijheid kunnen behouden en versterken – en welke rol we hierin zelf spelen. Laten we, 80 jaar na de bevrijding, samen de vlam van de vrijheid hooghouden."
Dit gratis toegankelijk festival verbindt met muziek en inhoud de boodschap van democratie en vrijheid.
Financiële problemen bevrijdingsfestivals
Alle veertien bevrijdingsfestivals in Nederland kennen de laatste jaren financiële uitdagingen. De kosten zijn gestegen en omdat de festivals sterk afhankelijk zijn van horeca-inkomsten riskeren de festivals rode cijfers.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Defensie hebben dit jaar eenmalig € 700.000 vrijgemaakt voor aanvullende ondersteuning aan alle 14 bevrijdingsfestivals in 2025.
De provincie zal daarom in overleg met de gemeente Haarlem en de Stichting Bevrijdingspop bezien hoe dit evenement ook in de toekomst op 5 mei in de Haarlemmerhout gerealiseerd kan worden.