“Juist in deze moeilijke tijd moeten we ons ontfermen over mensen met dementie. Met ‘Erbarme dich’ doet Het Participatiekoor precies dat. Ik sta volledig achter hun missie om kunst & cultuur dementievriendelijk te maken. Want zingen helpt, geeft zingeving én stimuleert het haperende brein. Zeker als je wordt uitgedaagd om een aria van Bach te zingen,” zegt Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland.
Unieke samenwerking tussen professionele en bekende muzikanten, kunstenaars en zorg
Eén dirigent, 60 zangers, 3 solisten, 11 muzikanten, 7 vertellers, 2 beeldend kunstenaars en 40 bewoners uit verpleeghuizen in Haarlem, Rotterdam, Bergen en Schiedam brengen de hoogtepunten uit de Matthäus Passion op 16 september in Cultuurkoepel Heiloo, zonder publiek.Dirigent: Bas van Houte Solisten: Marina Besselink (sopraan), Annelies van der Vlies (alt), Gerard Smits (Bas)
Het koor en solisten worden begeleid door het Collegium Delft Ensemble. De film wordt geproduceerd door filmmaker Raymon Hilkman (Moffenmeid ’19) in opdracht van Stichting Participatie met Dementie, Zon MW, Leve de Kunst, Leyden Academy. Gesteund door onder andere Alzheimer Nederland en Amsterdam UMC.
Repeteren in een koeienstal
Erik Zwiers, artistiek leider van Het Participatiekoor en radiomaker (podcast Wij zijn Nico), zegt hierover: “Het thema Erbarme dich hebben we vorig jaar al gekozen, maar niemand kon toen bevroeden hoe urgent dit zou worden.
Concertfilm als statement voor verbeteren balans tussen zorg en welzijn
Het Participatiekoor gelooft in de kracht van kunst als generator van zingeving en welzijn bij mensen die lijden aan een vorm van dementie of parkinson. De coronacrisis vergroot de impact van hun ziekte, nu bijna alle vormen van welzijn zijn weggevallen. De concertfilm ‘Erbarme dich’ is onderdeel van een reeks coronaproof activiteiten om mensen met dementie te betrekken bij de samenleving door samen met hen Levenskunst te maken. De stichting wil de samenleving uitdagen om met elkaar in gesprek te gaan en blijven over hoe we om willen gaan met de balans tussen zorg en welzijn, tijdens en na corona. Tenslotte is het participeren in kunst en cultuur een universeel recht.
Impact coronacrisis op leden Participatiekoren
Voor het coronatijdperk zongen vier Participatiekoren door het hele land wekelijks samen klassieke muziekstukken met mensen met dementie. Samen met professionele muzikanten en vocalisten repeteren de leden drie maanden voor het jaarlijkse Paasconcert, waarmee zij ten overstaan van een breed publiek, de hoogtepunten uit de Matthäus Passion brengen. Dit jaar werd de concertserie afgelast. En dat heeft grote gevolgen gehad voor de koorleden.