HAARLEM - Het Archeologisch Museum Haarlem viert de 775e verjaardag van de stad met een nieuwe tentoonstelling ‘Haralem en Hollant. Ontstaan en groei van een bijzonder graafschap’. De tentoonstelling wordt maandag 23 november geopend en staat op een speciale plek: de Grote of St.-Bavokerk. In de kooromgang staan vijf huisjes vol archeologische vondsten, filmpjes en verhalen van belangrijke Hollandse graven. Die vertellen over hun tijd in het graafschap Holland en hun band met de stad Haarlem in de periode 1000-1500.
De graven van Holland hebben altijd een bijzondere band met Haarlem gehad. Zij hadden een hof in Haarlem en in het jaar 1245 gaf graaf Willem II Haarlem stadsrechten. Wie waren die graven en hoe is het graafschap Holland eigenlijk in de 11e eeuw ontstaan? Het gebied dat we nu kennen als Holland was immers 1000 jaar geleden nog grotendeels onbewoonbaar en ontwikkelde zich rond 1400 tot een onafhankelijke politieke en economische macht van betekenis. Een aantal belangrijke graven, Dirk III, Willem I, Willem II, Floris V en gravin Jacoba van Beieren vertellen over het leven in hun tijd in het graafschap.
De graven vertellen hun verhaal
De graven maar ook de gewone man vertellen in de tentoonstelling over het leven in het graafschap in de middeleeuwen. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van voorwerpen uit Haarlem en andere steden in het voormalige graafschap. Zo zijn er onder meer een fluit van zwanenbot, diverse werktuigen, 14e -eeuwse munten, pelgrimsinsignes en een prachtig versierde leren zwaardschede tentoongesteld. Daarnaast is er aandacht voor de invloed van de kerk op het dagelijks leven en de innige band die de Hollandse graven met de (voorgangers van de huidige) St. -Bavokerk hebben gehad. De locatie voor deze tentoonstelling buiten het Archeologisch Museum Haarlem - de Grote of St.-Bavokerk- is dan ook zeer toepasselijk.
Bezoek ook 6000 jaar Haarlem
De door Holland reizende tentoonstelling (die eerder in o.a. Vlaardingen en Den Haag stond) is een concept van TGV teksten & presentatie. De Haarlemse invulling is in handen van de archeologen van de gemeente Haarlem en het Archeologisch Museum Haarlem. In het Archeologisch Museum Haarlem is de tentoonstelling ‘6000 jaar Haarlem’ te zien, over de geschiedenis van de Spaarnestad van nul tot nu (aangepaste openingstijden, gratis toegankelijk).De Grote of St.-Bavokerk is dagelijks geopend en hanteert een toegangsprijs.