HAARLEM - Van 10 november t/m 10 december doet Haarlem Food Future mee aan het jaarlijkse FOOD.FILM.FEST. Tijdens dit initiatief van Voedsel Anders draaien er die maand op verschillende locaties in Haarlem bijzondere films en documentaires. Ook andere steden in Nederland en Vlaanderen doen mee. De films gaan afzonderlijk in op verschillende knelpunten van ons wereldwijde voedselsysteem. Na afloop is er gelegenheid om daar samen over te praten.

De kick off van deze filmmaand is op zondag 10 november. Dan draait om 19.30 uur 'Onder het Maaiveld' in het Verhalenhuis in Haarlem-Noord. In de dagen erna draaien er op verschillende locaties zoals het Badhuis, de Pletterij en het Kweekcafé films als The Pickers, Vogels kun je niet melken en The seeds of Vandana Shiva.

Erik Boele-De Zeeuw van Haarlem Food Future: "Alle films, die we in samenwerking met verschillende partners uit de stad vertonen, bieden een uitstekende gelegenheid om na afloop met elkaar in gesprek te gaan. We zitten in een voedseltransitie, of eigenlijk een voedselcrisis. Die schreeuwt om verandering. De films zoomen in op de knelpunten daarvan. Denk aan het aantasten van de biodiversiteit, het uitputten van onze bodem, boeren die onder druk worden gezet, de inzet van goedkope arbeidskrachten en het eten van te veel vlees. Natuurlijk los je deze problemen tijdens zo'n gesprek niet op, maar alles begint met bewustwording. Door er samen over te praten, kun je elkaar motiveren om het anders te doen. Soms leidt het ook tot mooie, nieuwe samenwerkingen."

Initiatiefnemers van dit festival dat in verschillende Nederlandse en Vlaamse steden wordt georganiseerd is Voedsel Anders. Deze netwerkorganisatie zet zich in voor een rechtvaardig, duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem. In Haarlem pakt Haarlem Food Future dit verder op. Wij zijn een club ambitieuze professionals die samen met inwoners, ondernemers, boeren, horeca, onderwijs en gemeente de voedselvoorziening in Haarlem wil verduurzamen. Daarnaast zoeken we naar oplossingen om ons voedselsysteem te veranderen. Een systeem dat bijvoorbeeld minder voedsel verspilt en voor meer plantaardig en lokaal geproduceerd voedsel zorgt.

Tijdens de eerste voorstelling op 10 november lanceren we ook onze 2e editie van het Haarlems food book, met daarin 50 initiatieven (winkels, stadsboeren, horeca etc.) die volop met gezonde en duurzame voeding in de stad bezig zijn.