SPAARNWOUDE - Het archief van de Stichting Vrienden van de Stompe Toren in Spaarnwoude werd op 26 januari officieel geschonken aan het Noord-Hollands Archief. Het gaat om een van de oudste kerken in de regio. Door de schenking van het archief, dat van 1905-2020 loopt, blijft de ontwikkeling die dit kerkje van godshuis tot culturele ontmoetingsplek doormaakte, voor altijd bewaard.
Het hervormde kerkje werd in 1764 gebouwd. Maar de toren dateert zelfs al uit het begin van de dertiende eeuw. In 1844 werden de spitse toren en een verdieping van de kerktoren gesloopt. Omdat het geld voor restauratie ontbrak werd de toren ingekort tot ongeveer 20 meter en is zo aan zijn naam gekomen: Stompe Toren. Tot 1880 werden er in het kerkje protestantse erediensten gehouden. Daarna diende het als atelier voor kunstenaars tot het in 1983 in beheer van de Stichting Gilde van de Stompe Toren kwam. Hierdoor werd het kerkje nieuw cultureel leven ingeblazen. In 1988 is een tweede stichting in het leven geroepen, de Stichting Vrienden van de Stompe Toren. Zij zorgen voor restauratie en onderhoud. De naam Stichting Gilde van de Stompe Toren is recent gewijzigd in Stichting Cultureel Centrum Stompe Toren. Zij zorgen voor een cultureel aanbod. In de zomermaanden vinden op de uniek in Spaarnwoude gelegen locatie concerten en tentoonstellingen plaats. Het gebouw staat sinds de jaren 60 van de 20e eeuw op de rijksmonumentenlijst en sinds 1993 kun je er zelfs trouwen. Met ingang van 2021 is de Stompe Toren ingericht als museum en kun je de originele preekstoel en de rozenkrans van de reus van Spaarnwoude bewonderen.
Uiteraard omvat het archief alle vergaderstukken van de stichting, maar ook plakboeken en documenten die de restauratie documenteren. De schenkingsakte werd in het kerkje ondertekend door de voorzitter van de Stichting Cultureel Centrum Stompe Toren, Bart Huisman, de voorzitter van de Stichting Vrienden van de Stompe Toren, Ruud van Dobben en Lieuwe Zoodsma, gemeentearchivaris van Haarlemmermeer.