HAARLEM - 180 Haarlemse scholieren uit groep 7 & 8 van 6 verschillende scholen zijn vorige week begonnen aan een battle om zoveel mogelijk zwerfafval op straat en plastic uit de Haarlemse wateren te verzamelen en op te ruimen. Maandagochtend 27 september varen de eerste 2 klassen in sloepen gemaakt van gerecycled plastic uit om te gaan plasticvissen. Tevens is die dag het startschot voor inwoners van Haarlem om mee te doen aan een Cleanup. Wie wil helpen, kan in de week van 27 september een gratis Cleanup-pakket ophalen bij de gemeente.
Gelijk doorpakken na de World Cleanup Day, dat is de bedoeling. Wie in de week van 27 september in Haarlem mee wil helpen opruimen, kan dagelijks tussen 9.00 en 17.00 uur een gratis Plastic Whale Cleanup-pakketje ophalen bij het NME (Natuur en Milieu Educatie) kantoor van de gemeente aan de Kleverlaan 11 in Haarlem. Het pakket bestaat uit een grijper, een recyclebare afvalzak en een bingokaart. Vink af wat je onderweg aan afval vindt, leuk en leerzaam voor de kinderen. Een educatieve manier om meer bewustzijn te creëren voor zwerfvuil en het opruimen ervan. Alleen of als gezin, iedereen is welkom.
Lokale samenwerking
Zwerfafval uit de natuur opruimen blijft een missie die we graag gezamenlijk uitvoeren. De Plastic Whale Foundation heeft daarom samenwerking gezocht met andere lokale cleanup initiatieven. Zo zal de kersverse elektrische sloep van de Haarlemse Pinguin zich aansluiten bij de vloot van de Plastic Whale Foundation en stapt de Haarlemse wethouder, Robbert Berkhout (duurzaamheid) op 27 september bij de scholieren aan boord om te helpen vissen naar plastic.
Diverse Haarlemmers hebben hun steun al toegezegd, en lokale cleanup initiatieven Best of Haarlem, The Locals Haarlem, STAD Haarlem, Haarlem Canal Tours en Liefs uit Zandvoort gaan ook in de week van 27 september aan de slag met het opruimen van zwerfvuil.
Deelname Haarlemse scholen
De Cleanup is onderdeel van het vijf weken durende lesprogramma, de zogeheten Battle, wat ontwikkeld is door de Plastic Whale Foundation. Ruim 1000 scholieren uit Haarlem, Rotterdam, Den Haag en Leiden doen mee aan dit initiatief. De deelnemende scholen in Haarlem zijn de Willem van Oranje, RKBS De Talenten, Don Bosco, CBS de Wadden, De Zuidwester en de Brandaris. De leerlingen bedenken ideeën voor een plasticvrije school. Vanaf 16 oktober kan er via het Missie Plasticvrij Water TikTok-account en www.missieplasticvrijwater.nl gestemd worden op het beste idee.
Kinderburgemeester helpt mee
In één van de klassen die het lesprogramma volgen zit leerling Yusuf Aypek. Hij is dit jaar de Kinderburgemeester van Haarlem. Naar aanleiding van de les die Yusuf kreeg, is hij 3 dagen plastic gaan verzamelen. Op straat vond hij veel plastic zakjes en koekverpakkingen.
“Ik ben blij dat onze juf onze klas heeft opgegeven voor dit project. We hebben al wat ideeën hoe je minder plastic kunt gebruiken, maar we gaan nog meer bedenken met de klas. Ik maak mij zorgen om het milieu. De aarde is niet van ons, maar we lenen hem. En als je iets leent dan moet je het netjes teruggeven, en dat gebeurt nu niet goed genoeg.”
Sarah de Beurs, directeur van de Plastic Whale Foundation; “Het besef dat we samen bijdragen aan een mooiere wereld laten we inzien met dit initiatief. Op een inspirerende en positieve manier bewustzijn creëren om zwerfafval aan te pakken, dat is wat we met de Battle en de Cleanup teweeg willen brengen.”
Over Plastic Whale Foundation
Nederland is een waterrijk land met vele rivieren die uitmonden in de zee. Door slechte weersomstandigheden, recreatie en toerisme, belandt er nog altijd veel plastic in de natuur en hiermee ook in het water. De Plastic Whale Foundation strijdt voor plasticvrij land en water. Zij zet zich in om bij te dragen aan oplossingen voor de plastic soep. Dat doen zij door maatschappelijk bewustzijn te creëren voor het probleem, maar vooral door met zoveel mogelijk mensen in actie te komen om plastic uit de natuur te halen. De Plastic Whale Foundation vindt het belangrijk dat kinderen zich op jonge leeftijd bewust worden van het probleem van de plastic soep. Zij bieden daarom educatieve programma's aan waarbij kinderen ook direct met oplossingen aan de slag gaan.