HAARLEM - In Nederland zijn duizenden kinderen die tijdelijk niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. Dit kan komen doordat de ouders overbelast zijn, verslaafd zijn of psychische problemen hebben. Voor deze kinderen is pleegzorg vaak de oplossing. Ze krijgen een veilig en liefdevol thuis bij een pleeggezin. Om deze kinderen te helpen, zijn pleegouders hard nodig. Vooral kinderen vanaf 8 jaar wachten vaak lang op een plekje.
Pleegzorgorganisatie Kenter, actief in Zuid-Kennemerland, IJmond en Haarlemmermeer, is altijd op zoek naar nieuwe pleegouders. “Er is een groeiende wachtlijst”, vertelt Rianne van Huijstee. Ze is verantwoordelijk voor de werving van pleegouders bij Kenter Jeugdzorg. “Op 31 december 2023 wachtten landelijk 838 kinderen op pleegzorg, en dat aantal stijgt elk jaar.”
Soorten pleegzorg
In Zuid-Kennemerland heeft Kenter Jeugdhulp ongeveer 100 pleeggezinnen. Veel pleegouders zijn tussen 25 en 40 jaar. Maar er zijn ook oudere pleegouders van wie de eigen kinderen al uit huis zijn. Er zijn verschillende soorten pleegzorg. Soms gaat het om deeltijdopvang, bijvoorbeeld 2 weekenden per maand. Maar het kan ook fulltime zijn, voor korte of langere tijd. In sommige gevallen gaat het om crisisopvang, waarbij een kind direct een veilig onderkomen nodig heeft.
In 2023 hebben 20.405 kinderen in Nederland voor korte of langere tijd bij pleegouders gewoond. "Ik vind het zo fijn om de kinderen liefde te kunnen geven en ben echt blij dat ik dit heb gedaan” Pleegouder Rianne: “Als een kind opvang nodig heeft, kijken we altijd eerst of netwerkopvang mogelijk is.” Ongeveer de helft van de pleeggezinnen zijn ‘netwerkpleegouders’. Dit zijn bekenden van het kind, zoals familieleden of vrienden. Een pleegouder, een oma die al ruim 10 jaar pleegouder is van haar 2 kleinkinderen: “De kinderen voelden zich al snel thuis bij mij. Ik vind het zo fijn om ze liefde te kunnen geven en ben echt blij dat ik dit heb gedaan.”Weer in speeltuinen
Pleegzorg kan een enorm verschil maken in het leven van een kind, maar ook in dat van de pleegouder. "Het is mooi ze te zien opgroeien en ze te kunnen helpen. Zelf leer je er ook weer van. En pleegouder worden voor je kleinkinderen houdt je jong,” vertelt de oma. “Ik kwam bijvoorbeeld weer in speeltuinen, heel erg leuk.”
Pleegouder worden is niet alleen een steun voor het kind, maar soms ook voor de ouders. In het geval van de oma die haar kleinkinderen opvangt, heeft dit niet alleen de kinderen geholpen, maar ook haar eigen dochter.
Nieuwe pleegouders
Er is altijd behoefte is aan nieuwe pleegouders. Rianne: “Aanstaande pleegouders krijgen bij Kenter Jeugdhulp een training en een screening. Tijdens dit proces wordt bijvoorbeeld gekeken bij welk pleeggezin een kind past, bijvoorbeeld wat betreft leeftijd. Zodat de opvang zowel voor het kind als voor het gezin goed verloopt. Zo zorgen we ervoor dat ieder kind op de juiste plek terechtkomt.”
Verhalen uit de praktijk
Voor wie meer wil weten over pleegzorg, organiseert Kenter Jeugdhulp maandelijks een online informatieavond. Daarnaast is er 4 keer per jaar een speciale verhalenavond, waar een pleegouder, een ouder en een volwassen pleegkind hun levensverhaal vertellen. Deze avonden geven een inkijkje in wat pleegzorg echt betekent. De avonden worden begeleid door singer-songwriter Noraly Hendriks, zij gebruikt de thema’s uit de verhalen in haar muziek. "Na afloop krijgen we altijd enthousiaste reacties", vertelt Rianne.
De volgende verhalenavond vindt plaats op 7 november 2024 in het Verhalenhuis in Haarlem -Noord. Speciaal voor de Week van de Pleegzorg zijn kaartjes voor deze avond gratis te reserveren. Dat kan op de website van Kenter Jeugdhulp.
In de schijnwerpers
De Week van de Pleegzorg, in de 1e week van november, is een landelijk initiatief waarin pleegzorg extra aandacht krijgt. Dit gebeurt onder andere door leuke activiteiten en bezoeken van wethouders aan pleegouders om hen namens Kenter en de gemeente te bedanken.
Meer weten?
Wilt u meer weten over pleegzorg of overweegt u om pleegouder te worden? Neem dan een kijkje op de website van Kenter Jeugdhulp. Of bezoek een van de informatie - of verhalen avonden.