HAARLEM - De tentoonstelling ‘Haralem en Hollant’ over de groei en het ontstaan van het graafschap Holland gaat de laatste week in en is nog tot en met zondag 27 juni te bezoeken in de Grote of St.-Bavokerk. Voor bezoekers de laatste kans om rond te lopen in de vijf huisjes vol verhalen en vondsten uit de tijd van de belangrijkste Hollandse graven.
De tentoonstelling staat al sinds de Verjaardag van Haarlem op 23 november in de Grote of St.-Bavokerk en is wegens de coronamaatrelen lange tijd niet toegankelijk geweest. Nu is de kerk weer open en hiermee ook de tentoonstelling weer toegankelijk.
“Wij zijn ontzettend blij dat de mogelijkheid bestond om de tentoonstelling een paar maanden te verlengen én dat met de huidige maatregelen een bezoek aan de kerk en ons museum weer mogelijk is. De kerk is alle dagen (behalve zondag) open dus er is nog genoeg tijd om de tentoonstelling te bezoeken, ik hoop dat veel mensen dit nog gaan doen!” aldus Marjolein van den Dries, mede samensteller van de tentoonstelling en conservator van het Archeologisch Museum Haarlem.
In de tentoonstelling is speciale aandacht voor de speciale band van de graven van Holland met Haarlem. In het bijzonder de stadsrechten die Haarlem in 1245 van Graaf Willem II kreeg en de hof van de graven die in Haarlem gevestigd was. Wandelend door de tentoonstelling komt de bezoeker meer te weten over de graven Dirk III, Willem I, Willem II, Floris V en gravin Jacoba van Beieren en het leven in hun tijd in het graafschap. Daarnaast is er ook ruim aandacht voor het dagelijks leven in het graafschap en zijn bijzondere vondsten uit die tijd te zien zoals een fluit van zwanenbot, 14e -eeuwse munten, pelgrimsinsignes en een prachtig versierde leren zwaardschede.
Praktisch:
De Grote of St.-Bavokerk is doordeweeks en op zaterdag geopend van 10.00-17.00 uur en hanteert een toegangsprijs van € 3,-.
In het Archeologisch Museum Haarlem is de tentoonstelling ‘6000 jaar Haarlem’ te zien, over de geschiedenis van de Spaarnestad van nul tot nu (aangepaste openingstijden, gratis toegankelijk).
Meer informatie op www.archeologischmuseumhaarlem.nl