HAARLEM - De Greiner, een gebouw met een rijke geschiedenis in de wijk Rozenprieel, krijgt een nieuw hoofdstuk. Op maandag 31 maart 2025 kregen we opnieuw de sleutel van dit bijzondere pand.

De Greiner wordt binnenkort gerenoveerd en verduurzaamd. Met de aankoop willen we ervoor zorgen dat er in Haarlem voldoende betaalbare ruimtes blijven voor cultuur, creativiteit en maatschappelijke activiteiten.

De Greiner begon in 1903 als de Haarlemse Huishoud- en Industrieschool. Hier leerden jonge Haarlemmers koken en kinderverzorging. Het gebouw werd ontworpen door de architecten Hamersveld en Roog. In 1931 kwam er een nieuwe vleugel bij, ontworpen door architect Greiner. Die vleugel maakte van het gebouw een van de modernste scholen van Nederland. Tot begin jaren 70 bleef het een huishoudschool. Daarna werd het gebouw tot halverwege de jaren 90 gebruikt door Hogeschool Haarlem.

Nieuwe functies

In 1995 verlieten de laatste studenten het pand. Kunstenaars en kleine ondernemers namen hun plek in, terwijl gezocht werd naar een nieuwe bestemming. In 1999 kreeg De Greiner de status van rijksmonument.

Tweede leven

Het gebouw raakte in verval door jaren van achterstallig onderhoud. Gelukkig werd er op tijd een reddingsplan opgesteld. Dankzij de gezamenlijke inzet van de gebruikers, woningcorporatie Ymere en architectenbureau Van Stigt kreeg het gebouw een tweede leven. Er werd afgesproken dat het pand nog 15 jaar een maatschappelijke functie zou vervullen.

Deze termijn is inmiddels verstreken, waardoor De Greiner weer in eigendom is van de gemeente. Dit sluit aan bij de overeenkomst uit 2009, waarin Ymere het pand tijdelijk van de gemeente kocht.

Belangrijke plekken in de stad behouden

In een groeiende stad zijn niet alleen woningen, maar ook maatschappelijke voorzieningen heel belangrijk. Wethouder vastgoed Eva de Raadt: "De Greiner is precies zo’n plek waar maatschappelijke voorzieningen zitten die we met deze koop voor onze stad kunnen behouden. Ik ben dan ook heel blij dat we het pand aan ons vastgoed toe kunnen voegen.” We gaan het pand verduurzamen en renoveren, waardoor de belangrijke ontmoetingsplek in het Rozenprieel voor langere tijd behouden blijft.