Glasschade is nooit geheel te voorkomen. Een vogel die tegen de ruit is gevlogen, een voetbal die te hard tegen de ruit wordt geschopt of onstuimige weersomstandigheden. Heel vervelend! Dan is het fijn als je weet welke stappen je moet ondernemen om de gevolgen te beperken. Toch weten veel mensen niet wat ze moeten doen als een ruit in huis breekt. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. In dit artikel leggen we stap voor stap uit wat je moet doen bij acute glasschade.

Zorg voor een veilige situatie

Is de ruit echt geheel gebroken? Dan is het in de eerste plaats belangrijk dat een veilige situatie wordt gecreëerd. Zorg er daarom voor dat je het glas zo snel mogelijk opruimt. Let hierbij ook op de eigen veiligheid. Pak grote stukken met handschoenen op en veeg de rest bij elkaar met een bezem. Houd er rekening mee dat glassplinters echt overal heen kunnen schieten. De kans is dan ook groot dat je de komende dagen en misschien zelfs wel weken nog wel splinters treft. Zorg er daarom voor dat iedereen in huis schoenen draagt. Zo voorkom je dat ze zich onverhoopt toch nog bezeren aan het glas.

Schakel een glaszetter in

Is het veilig? Dan is het tijd om rond te bellen. Ga op zoek naar een glaszetter Haarlem of elders in de buurt met een zogenaamde 24uurs service. Zij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Heel belangrijk, want glasschade treedt zeker niet alleen gedurende kantoortijden op. Als je wilt voorkomen dat je meerdere uren of zelfs dagen zonder glas zit, is het prettig om te weten dat er glaszetters zijn die dag en nacht werken en hulp kunnen bieden. Er is dus altijd wel iemand die je kunt bereiken.

Denk niet dat je dan maar zelf iets kunt repareren, want de kans is groot dat je de schade dan alleen maar erger maakt dan het al was. Met ruiten in huis moet je zorgvuldig omgaan. Dit moet op de juiste manier worden aangepakt. Een professionele glaszetter is dan ook een absolute must.

Wil je er zeker van zijn dat de glaszetter betrouwbaar is en goed werk levert? Kies dan voor een bedrijf met een keurmerk en goede recensies. Een goed voorbeeld is accuut. Zij zijn in de buurt actief.

Neem contact op met de verzekeraar

Glasschade als gevolg van brand of inbraak worden meestal wel gedekt door de inboedel- of woonverzekering. In sommige gevallen treedt er echter schade op waarbij je een aanvullende glasverzekering nodig hebt. Weet je niet precies of de schade aan jouw ruiten gedekt wordt? Neem dan contact op met de verzekeraar. Maak ook altijd foto's van de situatie, zodat de verzekeraar precies weet wat er aan de hand is en een juiste inschatting kan maken. Als de schade door de verzekeraar wordt gedekt, kun je de kosten voor de reparatie of vervanging hier declareren en zal dit bedrag of naar jou of naar de glasreparateur worden gestort.